diumenge, 30 de març del 2008

QUI ÉS JOAN SANTAMARIA


Joan Santamaria i Munné (1884-1955) fou un advocat, jutge i escriptor lleidatà que, en el camp de les lletres, ocupà un lloc destacat i gaudí d'un èxit de públic important a partir de l'any 1915, amb la publicació de les seves Narracions extraordinàries, que reforçaria amb l'aparició posterior de novelles com Ma vida en doina (Memòries del Doctor Verdós) -1925-, La filla d'en Tartarí - 1926-,Quatre titelles i un ninot-1926-,Adam i Eva-1930, i sobretot amb les interessantíssimes Visions de Catalunya -1927-1935-. També fou autor, en el seu vessant d'advocat, d'un Formulari Jurídic Català -1934-, el primer i únic formulari en català d'aleshores. Col•laborador assidu dels diaris i revistes més representatives de la seva època, vinculat a diversos Centres excursionistes, a la Penya de l'Hotel Colon, a l'Ateneu Barcelonès i, ja en plena guerra civil, a l'Agrupació d'Escriptors Catalans, fou també un home d'una actitud cívica i política admirable i d'un sentit democràtic indiscutible.


Joan Santamaria, que patí personalment la llosa de la dictadura, sabé mantenir sempre l'esperança en el futur polític i, sobretot, cultural de Catalunya. Cap a l'any 1940 era ja l'animador d'una colla d'amics que s'aplegava, un cop al mes -malgrat el control i la persecució del franquisme- per sopar i fer tertúlia a Can Parés, a l'antic carrer de Sant Jeroni de Barcelona. .



Fins a la mort de Joan Santamaria, formaren part de la seva Penya personatges com Artur Llorens Opisso, Joan Ballester i Canals, Rafael Tasis i Marca, Pere Català i Pic, Antoni Vergós i Massó, Rafael Dalmau i Ferreres, Ferran Soldevila, Ramon Aramon i Serra, Miquel Arimany, Heribert Barrera, etc. Després de la seva mort, la Penya adoptà el seu nom i decidí de crear un premi literari a la seva memòria: el •Premi Joan Santamaria. El primer d'aquests premis fou concedit, el maig de 1956, a Mercè Rodoreda; el del 21 de maig del 2005, en quaranta-vuitena edició, recaigué en una obra de narració dels escriptors Marina Martori i Josep Villagrasa. En En l'endemig, han estat premiats autors tan prestigiosos com Manuel de Pedrolo, Ferran Canyameres, Alfred Badia, Joaquim Carbó, Joan Coloraines, Ramon Folch i Camarasa, Estanislau Torres, Jesús Moncada, Josep Albanell...



Al llarg dels anys han estat membres del seu jurat qualificador, entre d'altres, Joan Oliver, Joan Sales, Carles Soldevila, Emili Vendrell, Pere Bohigas, Pau Garsaball, Domènec Guansé, Aurora Bertrana, Josep M. Espinàs, Albert Manent, Josep Faulí, Pere Calders, Feliu Formosa, Avel•lí Artís-Gener, Artur Bladé, Jordi Sarsanedas, Núria Espert, Xavier Benguerel, Ma. Antònia Oliver, Víctor Mora, Armand Carabén, Ramon Folch, Francesc Nel·lo, Jordi Teixidor, Rosa Fabregat, Jaume Melendres, Carme Sansa, Jordi Carbonell, Isabel-Clara Simó, Pep Cruz, Frederic Roda, Joaquim Arenas, Joaquim Carbó, Miquel-Lluís Muntané, Armonía Rodríguez, Jordi Mata, etc.

QUI HI COL.LABORA

Hi col.labora l'editorial La Busca, que és qui edita els textos guanyadors dels premis literaris convocats per la Penya Joan Santamaria. Les dades concretes de l'editorial són:

LA BUSCA EDICIONS, S.L.

c/ Castellterçol, 3

08023 Barcelona

Tel. 93 213 90 69 / 93 246 62 91 Fax: 93 246 62 91